Rotterdam

Terugblik - Excursie 8 juni Botanische Tuin Kralingen

Bij aankomst worden wij met koffie en thee welkom geheten door Judith van Poederooijen. Zij is tuinvrouw van de Botanische tuin en geeft een korte inleiding over de geschiedenis van de tuin. De tuin is samen met het naastgelegen Libanon Lyceum een Rijksmonument.

Het thema van de rondleiding door de tuin is: de tuin als ecosysteem. Wij beginnen dan ook in de composthoek, waar een systeem van 5 compostbakken naast elkaar voor een goede compostering zorgt zonder onkruid, doordat de temperatuur in de bakken oploopt tot 60 graden.

Daarna zijn twee oude (bijna) vergane bomen aan de beurt. In de ene boom zitten diverse nesten voor vogels, vleermuizen en veldmuizen. De andere boom heeft met uitlopers nieuwe stammen gevormd.

De tuin wordt geheel zonder mest en bestrijdingsmiddelen onderhouden. De buxushaagjes worden dan ook vervangen door haagjes van kardinaalsmuts, omdat de strijd tegen de buxusmot verloren is.

We eindigen de rondleiding in het zadenhuisje dat ook een Rijksmonument is en hebben veel geleerd en gezien over ecologisch tuinieren.