Rotterdam

Terugblik - excursie 25 mei naar drie royale tuinen rond Amersfoort

Zaterdag 25 mei reden we met een goed gevulde bus naar de eerste tuin in Leusden. De Tuin Hubertushof van Anja van Heeswijk. Onderweg nog wat regen, maar daar aangekomen was het droog en dat is de hele dag zo gebleven!

De tuin van Anja is een natuurlijke tuin passend in de omgeving, met veel taxushagen (die eten de reeën niet!) en beukenhagen met daar tussen verschillende weelderige tuinkamers.
Anja onderhoudt haar tuin helemaal zelf en heeft zich bij het ontwerpen van haar tuin laten inspireren door Piet Oudolf en oa de tuinen van Sissinghurst.

Een meanderende beek verbindt de tuinkamers en maakt het verrassend en speels.

Foto 1 en 2.

Hierna zijn we doorgereden naar Hoevelaken naar TuinopdeHaar, van John en Joyce Ramsbothan. Zij ontvingen ons met een heerlijke en rijk gevulde lunch, die we buiten konden nuttigen! John vertelde hoe de tuin is ontstaan en door hen beide steeds verder vorm heeft gekregen. John gaat graag op zoek naar bijzondere planten en heeft veel botanische kennis.

Joyce maakt prachtige beelden van brons, maar ook van andere materialen. Ze staan zo hier en daar in de tuin, en maakt het geheel nog completer.
Het is een grote bostuin met 8 verschillende tuinen, die allemaal hun eigen sfeer ademen. Kortom een tuin om lekker in rond te dwalen.

Foto 3,4 en 5

Als laatste bezochten we de Bloementuin den Treek Henschoten, van Marieke Nolsen. Marieke vertelde dat dit landgoed nog steeds particulier eigendom is van 650 familieleden en Marieke en haar man (hij werkt voor de “eigenaren”) mogen in het karakteristieke huis “de Ossenstal” wonen.

Marieke is bloembindster en heeft vooral veel bruikbare bloemen, bessen en groen in haar tuin staan die zij ook in boeketten kan gebruiken. Daarnaast staan er vaste planten, heesters, (malus)appelboompjes, rozebottelsoorten, klimopbessen en hortensias.

Zij heeft een winkeltje met leuke vazen, boeken en andere snuisterijen. Daarnaast geeft ze workshops. Kortom een leuke afsluiting van een mooie dag met afwisselende tuinen!

Foto 6,7 en 8.

Mede dank zij onze, vriendelijke, jonge chauffeur Ruben, waren we weer op tijd terug bij Capelse Brug.