Rotterdam
bekijk online
Nieuwsbrief

Van de bestuurstafel

De voorgaande nieuwsbrief, was de eerste nieuwsbrief na de overgang naar de nieuwe website. Bij sommigen was de vorige nieuwsbrief niet goed leesbaar. Mocht dit weer het geval zijn adviseren wij je om direct de knop 'bekijk online' rechtsbovenin aan te klikken. 

Al snel na de vorige weer een Nieuwsflits, voor het laatste nieuws over de kerstworkshop in december en de reis naar de Chelsea Flower Show. Dankzij de groeiende samenwerking binnen rayon ZuidHolland-Zuid kunnen we van deze reis een speciaal Groei&Bloei feestje van maken. Voor volgend jaar kunt u al vast noteren de Nieuwjaarsborrel met winterlezing op 11 januari en de snoeicursus op 15 februari (nog onder voorbehoud).

Op de Algemene Ledenvergadering van Groei&Bloei landelijk, op 9 november j.l., is een statutenwijziging aangenomen. Dat betekent dat we volgend jaar een ledenraad van 28 mensen krijgen die het landelijk bestuur adviseert en controleert. Daarvoor nogmaals de oproep aan leden met enige bestuurservaring die willen helpen onze mooie vereniging en het blad Groei&Bloei in stand te houden. 

Mocht u deze nieuwsbrief nog tijdig onder ogen krijgen, dan hoop ik u 23 november te treffen op de bijzondere lezing over middeleeuwse tuinen.

Met groene groet, 
Hanneke Willemsen, voorzitter
 


Lezing ‘Middeleeuwse tuinen. Aardse paradijzen in oost en west’

De tentoonstelling in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden gemist deze zomer? Annemarieke Willemsen, de conservator van deze prachtige tentoonstelling over middeleeuwse tuinen, komt naar ons toe met de beelden en de verhalen! Een lezing over de middeleeuwse tuin en zijn planten, kruiden en bloemenpracht, van Europa tot in het Midden-Oosten. Annemarieke schetst de historische ontwikkeling van 1200-1600 van de aardse paradijzen in Oost en West en toont archeologische vondsten van tuingereedschap uit die periode.

Zaterdagmiddag 23 november 2019 in het Libanon Lyceum.
Gratis voor leden en een introducee; niet leden €5,-. 

 


18 december Kerstworkshop

Na het succes van vorig jaar, gaan we op woensdag 18 december weer creatief aan de slag met het maken van een mooi kerststuk bij Tuincentrum van der Dussen in Nieuwerkerk a/d IJssel. Je kan kiezen uit twee voorbeelden uit te voeren in de kleur rood, wit/zilver of goud. Gezellig met elkaar aan de slag onder het genot van een kopje koffie/thee met iets lekkers erbij en halverwege de avond een drankje met een knabbeltje. Op verzoek van een aantal mensen is het dit keer op de middag, van 14.00 - 16.30 uur zodat er niet in het donker naar het adres gezocht hoeft te worden. 

Leden van Groei en Bloei betalen € 35,- per persoon, niet leden betalen € 40,- De prijs is inclusief alle materialen en versnaperingen.

Kom je ook naar deze gezellige kerstworkshop? Maximaal aantal deelnemers is veertien.

 


11 januari 2020 : Lezing ‘De gedroomde tuin overtroffen’

De Nieuwjaarslezing is van Cees Verkerke over zijn belevenissen in De ZinTUIgeNtuin.

De hectare grote tuin, een landschappelijke cottagetuin in Engelse sfeer, van Cees Verkerke in Heerhugowaard is één groot avontuur. In zijn lezing neemt Cees het publiek mee zijn tuin in en wekt hem tot leven. Cees vertelt over zijn droom als zesjarige en wat daar nu van is uitgekomen. Hij stopt niet met zich te verwonderen en neemt u daarbij op humoristische en enthousiaste wijze mee en toont de mooiste foto’s. Mis dit niet! Neem alvast een kijkje in de zintuigentuin.

Deze lezing vindt plaats op zaterdagmiddag 11 januari 2020 om 14.00u, aansluitend Nieuwjaarsborrel
Locatie Libanon Lyceum.

Gratis voor leden en een introducee; niet leden €5,-. 
 


Exclusief insectenhotel voor leden G&B Rotterdam e.o.

In Delft is een afdeling van de GGZ die houtproducten maakt voor klanten en fietsen repareert. De medewerkers zijn veelal personen die hulp nodig hebben om zich staande te kunnen houden in de wereld. Deze afdeling, genaamd Doel Delftland, heeft vorig jaar een mooi insectenhotel gebouwd in opdracht van een Rotterdamse straat. Groei en Bloei mag ook een aantal insectenhotels bestellen. U begrijpt dat we dan 2 vliegen in één klap slaan: we laten een zeer noodzakelijke voorziening in ALLE tuinen maken door medeburgers die een steuntje in de rug nodig hebben.

Ik heb contact gehad met Doel Delftland en zij willen graag voor onze vereniging een aantal insectenhotels bouwen. Ze willen wel een proefmodel maken met de volgende kenmerken :
Afmetingen: Puntdak op een vierkant van 25 x 25 cm. Met daarin alle nestmogelijkheden verwerkt. Pijpjes, mastappels, hooi, riet, zaagsel, enz. Soms afgedekt met een fijnmazig gaasje.

Heb je ideeën over wat er ook écht in verwerkt moet worden, maar wat in de commerciële hotelletjes zelden of nooit gebeurt? Geef dan je ideeën, voor 2 december, door aan Willem van Etten, zodat het een verantwoord en exclusief  G&B hotel! 

Een voorbeeld van het hotel zal te zien op de Groei & Bloei nieuwjaarsreceptie op 11 januari 2020. 

Prijs : € 25 per hotel, levertijd vanaf februari 2020.                                                            


Gezocht Kandidaten landelijke ledenraad

Voor de nieuw op te richten ledenraad van de landelijke vereniging Groei & Bloei zijn wij, afdeling Rotterdam e.o. per voorjaar 2020 op zoek naar

Kandidaten voor de landelijke Ledenraad van Groei & Bloei.

In 2020 start een nieuw orgaan binnen de vereniging: de Ledenraad. Deze bestaat uit maximaal 28 leden (2 per Rayon) en vormt de verbinding tussen het landelijk bestuur en de leden. Afdelingen mogen kandidaten voordragen op de Rayonvergadering van Zuid Holland Zuid op 6 april 2020. Bekijk de vacature voor informatie over de taken van de Ledenraad en voor een beschrijving van hetgeen er wordt verwacht van de kandidaat-leden. 

Heeft u belangstelling maar nog wel wat vragen?

Neem contact op met Renske Venstra, secretaris van onze afdeling: info@rotterdam.groei.nl, tel. 06 14612246
U kunt uw CV en motivatie vóór 1 februari 2020 sturen naar: info@rotterdam.groei.nl


Tuinenreis Kent en Sussex inclusief de Chelsea Flower Show!

Op initiatief van afdeling Hoeksche Waard en Rotterdam, speciaal voor leden van Groei&Bloei, rayon Zuid-Holland Zuid.

De droom van elke tuinliefhebber: een keer de Chelsea Flower Show bezoeken.

In overleg met Garden Tours komt er speciaal voor ons een 3-daagse reis: van donderdag 21 mei t/m zaterdag 23 mei 2020. Vertrek vanaf Capelse Brug (en eventueel nog een ander handig opstappunt). De bus gaat via de Eurotunnel. Met onderweg nog prachtige tuinen: op de heenreis een bezoek aan Sissinghurst Castle Garden en op de 3e dag Goodnestone Park Gardens. Inclusief hotel, ontbijt, twee diners en toegang tot de Chelsea Flower Show gaat dit €405,- kosten per persoon. Toeslag 1 persoonskamer €90,-.

Boeking direct bij Garden Tours: https://www.gardentours.nl/vereniging/groei-bloei-rotterdam/. Daar vind je ook de uitgebreide info. Doe dat liefst voor 1 januari, want dan gaan de kaarten voor de Chelsea Flower Show besteld worden. In maart 2020 hoort u of de reis definitief doorgaat.