Activiteiten & Actueel

Historische tuinen in binnen- en buitenland

Gastspeker Henny van der Wilt verzorgt de tuinen van het Kasteel-Museum Sypesteyn in Loosdrecht. In haar lezing neemt ze je mee langs de historische tuinen in binnen- en buitenland.

We gaan in ons land een paar bijzondere tuinen bezoeken. Huis Akerendam in Beverwijk is in 1636 gebouwd door een Amsterdamse koopman en heeft een prachtige landschappelijke tuin. In 2012 was daar de tentoonstelling “5 eeuwen bloemperken”. 

Kasteel Twickel in Delden is het grootste landgoed van Nederland. 4000 hectare, 150 pachtboerderijen, houtzagerij, barokke –en landschapstuin. Een unieke collectie Citrusbomen, leifruit en een ommuurde moestuin van 3,5 ha. Voor een bezoek kun je best een dagje uittrekken met lekkere koffie in de oranjerie.

Kasteeltuin Arcen is van een geheel ander genre, maar zeker de moeite waard. Gelegen op een prachtplek aan de Maas.

Slot Zuylen aan de Vecht, waar Belle van Zuylen is geboren. De lange slangenmuur waar perzik, abrikoos, vijg, druif en morel tegen staan.

Kasteel-Museum Sypesteyn in Loosdrecht, gebouwd en aangelegd begin 1900 door jonkheer van Sypesteyn. Een tuin met unieke stinsenflora, uitheemse bomen, bijzondere doorkijkjes en een leuke tuinbazin! Ha, ha

Na de pauze gaan we op reis naar het Lago Maggiore, waarin Isola Bella (mooi eiland) ligt. De rijke graaf Borromeo heeft hier een paradijs aan laten leggen. Een watertheater met schelpvormige fonteinen en bedriegertjes. De tuin is adembenemend mooi.

Bij het Gardameer gaan we lekker fietsen en vandaar naar Villa Giusti in Verona. Een Italiaanse renaissance tuin met Cipressen, Buxesparterres en een hooggelegen belvedere met stenen maskers.

Tot slot naar het 50 ha grote Herrrenhausen in Hannover(Duitsland) en kasteel Hex te Heers in Haspengouw.(Belgie)

Datum: zaterdag 12 januari 2019

Tijd: van 14.00 tot ca. 16.00 uur

Plaats: Aula Libanon Lyceum, 1e Jerichostraat 2, hoek Mecklenburglaan 49

Kosten: Leden gratis, niet leden €5,00. Leden mogen 1 introducee meenemen. Consumpties zijn gratis.

Parkeren: op zaterdag is het gratis parkeren.

 

Blijf op de hoogte

Actuele info ontvangen over workshops, excursies, lezingen, stekken- en zadenmarkt, groentips in en om Rotterdam en nog veel meer? 

meer
23
Jul
Tuin en Vrede (2) - Blik op de Tuin no. 911
23
Jul
Tuin en Vrede - Blik op de Tuin no. 910