Groentips & Groeninfo

September

September 

Wat doe je in de tuin?

Het wordt rustig in de tuin. Siergrassen zijn op hun mooist, er verschijnen bessen en de nazomerbloeiers doen de rest ... Schoon de borders op, bezoek kwekers en plant nieuwe planten.

Nazomerbloeiers

Aan het eind van de zomer kan de tuin er nog best goed uitzien. Met een combinatie van silhouetten van uitgebloeide planten en nazomerbloeiers krijg je dat best voor elkaar. Opvallende combinaties zijn bijvoorbeeld oranje-bruine Helenium met blauwe Lobelia of gele (vaste) zonnebloemen (Helianthus) met monnikskap en siergrassen.
Andere mooie nazomerbloeiers zijn herfstanemonen, zilverkaars (Cimicifuga), sedum en dus monnikskap (Aconitum). Een extra late soort die pas in september bloeit isAconitum carmichaelii.

Border opschonen

Een border is eigenlijk nooit 'af'. Sommige vaste planten verouderen vrij snel. Alleen door ze regelmatig te scheuren blijven ze in goede conditie. 
Uitgebloeide zomer- en voorjaarsbloeiers kun je nu uit de grond halen, scheuren en opnieuw uitplanten. Moet de border worden aangevuld met nieuwe planten? Bij kwekers is er in deze tijd een ruime keuze.

Klik hier voor een filmpje over het scheuren van vaste planten.

Eenjarigen vervangen

Als de eenjarigen in pottten op hun retour zijn, kun je ze vervangen door planten die ook in de winter fraai ogen. Een forse pot of bak is geschikt om een leuke compositie te maken met Leucothoe, Andromeda, Viburnum, Brachyglottis en Skimmia. Zorg voor een goede afwatering bijvoorbeeld door hydrokorrels op de bodem te leggen. Vul de pot met verse potgrond en verdeel de planten over de ruimte.

Blijf onkruid wieden

Het onkruid groeit niet meer zo hard als in hartje zomer en de verleiding is groot om de schoffel aan de wilgen te hangen. Bedenk echter dat onkruiden nog laat kunnen bloeien en dus ook nog zaad verspreiden. Houd je nu de borders zo lang mogelijk 'schoon', dan scheelt dat volgend jaar in het werk.

Gras maaien en herstellen

Gras hoeft nu minder vaak te worden gemaaid. Hark voor het maaien de afgevallen bladeren van het gazon. Plakkaten nat blad zijn sowieso slecht voor het gazon, dus ook als je niet gaat maaien, kun je het blad beter af en toe verwijderen. Zijn er lelijke plekken ontstaan daar waar bijvoorbeeld veel gelopen wordt? Dan kun je nu de grasmat herstellen met zoden of door opnieuw in te zaaien.

Deel dit artikel:
meer
23
Jul
Tuin en Vrede (2) - Blik op de Tuin no. 911
23
Jul
Tuin en Vrede - Blik op de Tuin no. 910