Groentips & Groeninfo

Augustus

Augustus 

Wat doe je in de tuin?

Nog een maandje genieten, voordat het langzaam richting herfst gaat. Maak eens de balans op ... Neem je ervaringen mee voor het volgende jaar!

Hortensia drogen

De bloemen van hortensia kun je nu heel goed drogen. Bolhortensia's (Hydrangea macrophylla) zijn het meest geschikt. Pluk de bloemen pas als ze mooi verkleurd zijn en de blaadjes leerachtig aanvoelen. Snijd ze af met korte stelen, anders haal je de bloemknoppen voor volgend jaar weg. Laat de bloemen hangend drogen of zet ze in een vaas met een klein laagje water. Vul dit niet meer bij, zodat de bloemen heel langzaam 'verdrogen'.

Zaadjes oogsten

Zaaien is leuk èn voordelig, zeker als je zelf zaden verzamelt. Ze rijpen nu, dus oogsten maar. Heb je te veel, ruil dan met andere tuiniers, bijvoorbeeld op een zaadruilbeurs.


Gevlochten moestuintje

Een moestuin hoeft niet groot te zijn. Met een of meer verhoogde plantvakken kun je overzichtelijk groente en kruiden kweken. Maak de zijkanten zelf, zo'n 35 cm hoog, van hout of stenen. Of vlecht de randen van wilgentenen, dat staat heel decoratief. Gebruik verse wilgentenen, die zijn nog soepel en buigzaam. Sla eerst paaltjes in de grond, 30 cm diep, ongeveer 40-50 cm van elkaar. Vlecht bundels van acht tot tien twijgen tussen de paaltjes. Spijker de laatste wilgenteen aan de paaltjes vast. Knip de binnenhoeken netjes bij. Je kunt nu allerlei leuke plantencombinaties verzinnen; op de foto zie je maggiplant omringd door bloeiende tijm. 

Klimop snoeien

Om te voorkomen dat de klimop te breed wordt, kun je hem nu onder handen nemen. Eventuele vogelnestjes zijn nu immers verlaten. Over een paar weken pronkt deze klimmer dan weer met frisgroen blad. Afhangende scheuten kun je prima met de heggenschaar afknippen. Controleer ook de kozijnen en ander houtwerk. De krachtige klimopscheuten, voorzien van hechtworteltjes, richten daar veel schade aan. Maak ze zo voorzichtig mogelijk los en knip ze af met de snoeischaar.

Hagen snoeien

Augustus is een uitstekende maand voor de laatste snoei van coniferen- en andere groenblijvende hagen. De planten maken dan voor de winter nog voldoende nieuwe scheuten, maar houden tot het volgende voorjaar een strak uiterlijk.

Siergras alvast voor de winter

Is de tuin op dit moment een beetje saai? Plant dan nu enkele siergrassen. In tegenstelling tot bamboes zijn siergrassen zelden wintergroen. Dat wil echter niet zeggen dat ze in de winter geen sierwaarde hebben. In tegendeel. Ook als ze zijn uitgebloeid en verkleurd, zijn ze tot diep in de winter heel fraai.

Deel dit artikel:
meer
23
Jul
Tuin en Vrede (2) - Blik op de Tuin no. 911
23
Jul
Tuin en Vrede - Blik op de Tuin no. 910