Groentips & Groeninfo

Beplanting in juni
In juni kunnen alle een- en tweejarigen uitgezaaid worden. Geef ze deze maand een definitieve plaats in de tuin of border. Canna's en lelies die op pot zijn gekweekt mogen nu ook de grond in. Laat je ze in potten uitgroeien geef ze dan geregeld water. Regent het een dag in juni zet dan de kamerplanten eens buiten. Ze zullen dat zeker waarderen. Bij warm weer hebben de borders en andere planten veel water nodig. Besproei de planten eenmaal per week flink, dat is beter dan iedere dag een korte tijd.

De moestuin in juni
Mooie appels en peren oogst je alleen wanneer de vruchten niet te dicht op elkaar groeien. Omdat de snoeiwonden in deze tijd van het jaar snel dichtgroeien is het nu de tijd om de perziken, nectarines en pruimen te snoeien. Zo voorkom je aantasting van de snoeiwonden. Vergeet niet de pruimenboom uit te dunnen, anders worden de takken te zwaar en breken ze af. Het is tijd voor de aardbeien, de eerste kunnen worden geoogst! Pluk ze met kroontje. Op die manier blijft de vrucht langer goed en het voorkomt schimmel op de planten.

Haag knippen
Half juni is een goede tijd om de hagen te knippen, liefst voor de langste dag (21 juni). je houd je haag strak in model door ze jaarlijks twee keer te knippen, de eerste keer eind mei-begin juni, de tweede keer in augustus-begin september. Hagen die snel groeien zoals x Cupressocyparis leylandii (in de volksmond: leylandiihagen) en liguster hebben soms zelfs drie snoeibeurten per seizoen nodig.

Pioenen in bloei
Na de winter bereiden de pioenrozen zich voor op het bloeiseizoen Om pioenrozen in bloei te krijgen en te houden, moet je ze zo min mogelijk verplanten. In het voorjaar vindt de groeifase plaats. In deze fase gaat het hoofdzakelijk om de verzorging van de groeiende bloemen. 

Tomaten dieven
Een tomatenplant moet je geregeld dieven. Door zijscheuten te verwijderen (dieven) krijg de plant een stevige stengel. De energie die daardoor vrijkomt gebruikt de plant voor de ontwikkeling van zijn vruchten. Kies je ervoor niet te dieven dan verwildert de plant snel. De dieven zullen zich uiteindelijk ontwikkelen tot een nieuwe stengel. De plant ontwikkelt veel vrucht maar zal uiteindelijk minder volgroeid en rijp zijn. Dieven doe je wekelijks.

Gezond gazon
Maai het gras bij warm weer pas 's avonds; dat is het beste. Het is meestal twee keer per week nodig, behalve als de groei stagneert. Bij droogte maai je bovendien minder kort. Strooi ook in de zomer langzaam werkende, organische mestkorrels zodat het gazon frisgroen blijft. De grasplantjes gebruiken veel voeding om hun groeiprestatie te kunnen leveren.

Sering snoeien
Een sering kan op den duur uitgroeien tot een enorme struik, die aan de onderkant kaal is. Niet bepaald het ideaalbeeld voor de kleine tuin. Zonodig kun je hem door snoeien compact houden. Snoei direct na de bloei en snoei terug tot een onderliggend zijtakje. De scheut die zich daaruit ontwikkelt, kan volgend jaar al weer bloemen dragen.

Zomersnoei bij druiven
De druif groeit nu enorm! Dat kost uiteraard veel kracht, die de plant beter in de productie van de vrucht zou kunnen steken. Snoei hem daarom niet alleen in hartje winter, maar ook in de zomer. Knip alle ranken die uit de leggers (hoofdtakken) komen af tot op twee bladeren na een gevormd trosje. Valt er geen tros te bekennen? Snoei die rank dan terug tot 40 cm. De rest van de zomer blijven er talloze uitlopers verschijnen in de oksels van de overgebleven bladeren. Kort ook deze uitlopers regelmatig in of breek ze simpelweg af.

Deel dit artikel:
meer
23
Jul
Tuin en Vrede (2) - Blik op de Tuin no. 911
23
Jul
Tuin en Vrede - Blik op de Tuin no. 910