Groentips & Groeninfo

Tuinieren in juli

Veel tuinen zijn op hun mooist in juli. Zonde om nu met vakantie te gaan! De tuin vraagt ook de nodige zorg; water geven, gazon maaien, onkruid wieden en uitgebloeide bloemen verwijderen.

 

Filmpjes waar je deze maand iets aan hebt:

Naar alle filmpjes

 

Wat moet of mag deze maand?

Rozen bijmesten
De meeste doorbloeiende rozen beginnen in juli te bloeien. In juli is het hoogtepunt van de eerste bloei voorbij. Om de rozen te stimuleren tot een rijke, tweede bloeiperiode is het aan te raden de struiken nu bij te mesten met speciale rozenmest. Dit is een snelwerkende mest waar rozen direct wat aan hebben. Dankzij de nieuwe voedselvoorraad kunnen er weer veel nieuwe bloemknoppen worden aangemaakt.

Lavendel plukken
Als je lavendel wilt plukken, kun je dat het beste aan het begin of einde van een mooie dag doen. Bij oogst in de middag gaat een deel van de kostbare geur verloren. Snijd voor een droogboeket de lavendel voordat de bloempjes open zijn. Maak tijdens het plukken kleine bosjes en bind ze met een elastiekje bij elkaar. Hang de bosjes op een droge plek met voldoende vochtcirculatie.

Radijsjes zaaien
- Zaai op rijtjes met een onderlinge afstand van 10 tot 20 cm
- Zaai niet dieper dan 1 cm
- Dun de plantjes na opkomst uit tot ze 2 tot 3 cm van elkaar staan
- Na twintig tot dertig dagen kun je de radijsjes oogsten

Radijsjes zijn heerlijk en heel makkelijk zelf te kweken. Ook in de zomer kun je ze nog zaaien. Kies dan wel een zomerras als 'Cherry Belle' of de rozerode 'Pink Beauty'.  Radijsjes groeien goed in een losse, humusrijke grond die steeds voldoende vochtig is. Te veel mest zorgt voor veel blad en radijsjes zonder smaak. Tot half augustus kun je in de volle grond zaaien, liefst op een koele plek in lichte schaduw. 

Bamboe opsnoeien
Bamboe neemt vaak veel ruimte in en belemmert soms de doordijk, doordat hij van onder tot boven in het blad zit. Haal de bladeren aan de onderkant weg, zodat hij minder ruimte in neemt en de decoratieve stengels zichtbaar worden. Vooral bamboes met zwarte, gele of gestreepte bast zijn heel mooi. Snoei alle zijtakjes van de dikke bamboestengels af tot de gewenste hoogte. Je hoeft dit maar een keer te doen. Aan de plant zitten namelijk geen reserveknoppen waaruit de plant opnieuw kan uitlopen.

Bloemen en nog eens bloemen
Eenjarigen in potten zoals geraniums, petunia’s, bidens, afrikaantjes en begonia's zorgen voor een overvloedige bloemenweelde. Ze bloeien maar door – vooral als je ze een handje helpt. Knip of knijp bijvoorbeeld steeds de uitgebloeide bloemetjes weg; de plant zal zijn energie dan niet verspillen aan het vormen van zaden, en voortdurend nieuwe bloemen aanmaken. Bovendien zien de planten er veel frisser en fleuriger uit, zonder die uitgebloeide bloemen. Geef regelmatig water en af en toe wat (vloeibare) mest. Zo zullen de planten rijkelijk bloeien tot aan de herfst!

Snoeien klimhortensia
De klimhortensia werkt zich omhoog dankzij hechtwortels op de hoofdtakken. De bloeitakken reiken met gemak een meter naar voren. Dat kost ruimte, maar snoeien mag. Doe dat in fasen, je wilt toch volgend jaar weer bloemen? Snoei – na de bloei – een derde van de hoeveelheid nieuwgevormde takken weg; kort bloeitakken in tot 10 cm. De klimhortensia kan trouwens goed tegen schaduw.

Deel dit artikel:
meer
23
Jul
Tuin en Vrede (2) - Blik op de Tuin no. 911
23
Jul
Tuin en Vrede - Blik op de Tuin no. 910